29-10-2021
Beleggers minder actief op woningmarkt

Particuliere beleggers kochten in de eerste helft van dit jaar 10.400 huizen. Dat is de helft van het aantal dat in de eerste helft van 2020 door beleggers werd aangekocht. Dat blijkt uit data van het Kadaster.

Beleggers hebben nu 8,6 procent van de Nederlandse huizen in handen.
3.700 van die 10.400 werden door investeerders overgekocht van een eigenaar-bewoner, dus iemand die het huis had gekocht om erin te wonen. 7,4 procent van de huizen die gekocht werden in het eerste half jaar van 2021 kwam in handen van beleggers terecht. Die verhuren de huizen meestal.
Een verklaring is de aanpassing van de overdrachtsbelasting. Sinds begin dit jaar betalen investeerders 8 procent belasting bij aankoop van een huis of een stuk grond, in plaats van 2 procent. Dat levert investeerders meer kosten op bij aankoop van een huis, en dan is de vraag of ze dat nog wel kunnen terugverdienen via de huur, aldus een expert. Die verwacht in de laatste maanden van dit jaar wel opnieuw een kleine spurt van beleggers op de Nederlandse woningmarkt, want vanaf volgend jaar voeren veel gemeenten een opkoopbescherming in. Daardoor wordt het voor beleggers in bepaalde gebieden waar te weinig goedkope woningen zijn, verboden om woningen op te kopen.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860