27-12-2019
Nog geen 10 procent woninginbraken opgehelderd

Per dag wordt in Nederland meer dan honderd keer ingebroken in woningen. Rond de feestdagen ligt dat aantal nog hoger. De afgelopen vier jaar werd nog geen 10 procent van de inbraken opgelost.
In 30 gemeenten werd zelfs geen enkele inbraak uit de afgelopen drie jaar opgehelderd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het aantal woninginbraken in Nederland daalt, mede door forse inzet op preventie, al jaren. Toch zijn er gemiddeld nog altijd meer dan 100 inbraken per dag, met een piek rond Kerst. December is dan ook al jaren een feestmaand voor inbrekers. 11,6 procent van de inbraken tussen 2012 en 2019 gebeurde in die maand. De politie streeft naar een ophelderingspercentage van 10, maar uit jaarverslagen komt naar voren dat de politie al jaren haar eigen doelstellingen niet haalt.
Opheldering betekent overigens niet dat zaken ook zijn opgelost. De politie beschouwt een zaak als opgehelderd als er voldoende aanwijzingen zijn om een verdachte aan te wijzen. Dat wil nog niet zeggen dat deze verdachte ook de dader is, heeft bekend en voor het delict vervolgd is.
Verzekeraars zouden ook een rol spelen in het voorkomen van woninginbraken. Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat hun verzekeringsmaatschappij het initiatief daarvoor neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van Univé.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860