25-02-2020
NHG maakt uitkoop ex-partner gemakkelijker

Het uitkopen van de ex-partner uit de gezamenlijke koopwoning, wordt makkelijker bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG vereenvoudigt de regels omdat stijgende huizenprijzen steeds vaker problemen opleveren voor scheidende stellen.

Partners die uit elkaar gaan, moeten een beslissing nemen over de gezamenlijke koopwoning. Als de een in de woning blijft, zal die de ander moeten uitkopen. Omdat de woningprijzen nog steeds hard stijgen, kan de overwaarde in de woning hoog zijn en dat maakt het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen.
NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden, zoals het afsluiten van een persoonlijke lening. “Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk”, aldus NHG.
Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte de organisatie een proef, waarbij in het geval van scheiding getoetst werd op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen, waarbij gekeken wordt naar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. Dankzij de proef heeft NHG circa duizend mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. Inmiddels is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860