23-12-2019
Consumenten iets positiever over de woningmarkt

Het afgelopen jaar nam het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt geleidelijk toe. In het eerste kwartaal stond de graadmeter van Vereniging Eigen Huis (VEH) op 100 punten – neutraal – in het laatste kwartaal was het met 106 iets positiever.
Toch is lang niet iedereen positief gestemd; bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders vindt dat het nu geen goede tijd is om een huis te kopen, aldus VEH. Veel mensen willen wel graag een huis kopen, maar slagen daar niet in. Het inkomen blijft achter bij de stijgende huizenprijzen en dat maakt woningen steeds slechter betaalbaar of zelfs onbetaalbaar. Bovendien valt er binnen het beschikbare budget door het kleine aanbod vaak maar weinig te kiezen.
De sterke daling van de hypotheekrente en de verwachting dat die vooralsnog niet zal oplopen, zorgen voor de positieve stemming bij consumenten. VEH: “Ook de aanhoudende stijging van de huizenprijzen geeft mensen het vertrouwen dat ze met een eigen huis een verstandige koop doen, als het lukt. Door de lage hypotheekrente kan je de zekerheid krijgen van langdurig betaalbare maandlasten.”
Volgend jaar kunnen doorstromers en tweeverdieners rekenen op iets ruimere financiële leenmogelijkheden. Zo gaat het partnerinkomen voor 80 procent meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek, dit jaar was dat nog 70 procent.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860