21-06-2019
Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag moeilijker

Door aanpassingen in het systeem bij DUO wordt het lastiger om een eventuele studieschuld verborgen te houden bij het aanvragen van een hypotheek. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.
De aanpassingen maken het mogelijk om bij DUO een verklaring van een studieschuld op te vragen. Die kan dan worden toegevoegd aan de documenten die nodig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers kunnen bij de klant om deze verklaring vragen. De hoogte van de studielening speelt een rol bij het vaststellen van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Die valt hierdoor vaak lager uit.
Studieleningen worden nu wel vaak, maar niet altijd meegenomen bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Klanten geven studieschulden niet altijd op, terwijl hypotheekadviseurs er niet altijd naar vragen. Maar hypotheekverstrekkers en kredietaanbieders vinden het wel belangrijk om na te gaan of wat klanten zeggen over hun studieschuld ook echt klopt. De verklaring moet dat mogelijk maken. De hypotheekverstrekkers zelf hadden liever gezien dat studieschulden zouden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het kabinet wil dit niet, omdat studieschulden al geregistreerd staan bij DUO.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860