19-03-2021
Taxatie blijft mogelijk zonder bezoek van taxateur

Het is misschien toch niet nodig om een woningtaxateur fysiek langs te laten komen. Dat is verplicht vanaf juli volgens Europese regelgeving, maar volgens 3 partijen op de woningmarkt blijft een taxatie mogelijk zonder dat een taxateur de woning bezoekt.

Dat zou huiseigenaren honderden euro’s kunnen schelen.

Calcasa, ING en de Taxatheek zeggen een manier bedacht te hebben om een woning te taxeren, waarbij de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur wordt gecombineerd. Tot 1 juli van dit jaar kan een taxatie nog online en op afstand gedaan worden, aan de hand van modellen. Een taxatie is in ieder geval nodig voor de hypotheek, ook als die bijvoorbeeld overgesloten wordt. Als vanaf 1 juli geen modelmatige taxatie meer mag, zou in alle gevallen een taxateur langs moeten komen. En een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost zo’n 500 euro.
Volgens de drie partijen is het toch mogelijk om op afstand te taxeren, ook binnen de nieuwe Europese regels. Die nieuwe methode is wel iets duurder dan de huidige modelwaardering, maar zal veel goedkoper zijn dan een volledige fysieke taxatie. De methode wordt vanaf april getest.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860