16-04-2021
Makkelijker lening afsluiten voor verduurzamen woning

Sinds 1 april hoeven huiseigenaren geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen als ze een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen.

De overheid hoopt bij huiseigenaren een drempel weg te nemen doordat zij op deze manier een hypotheek kunnen afsluiten met lagere kosten.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor advieskosten. Willen zij dit niet dan zijn ze nu verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek. Volgens de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken zorgen de hoge kosten en de toets ervoor dat mensen minder snel een verduurzamingshypotheek aanvragen, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).
Aangezien in het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd, hebben de ministeries besloten de verplichte toets voor deze hypotheekvorm af te schaffen. De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot 25.000 euro en moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen. Ook moeten consumenten de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de al bestaande hypotheek op hun woning hebben afgesloten.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860