15-01-2020
Gemeentelijke woonlasten stijgen hard in 2020

De gemeentelijke woonlasten gaan in 2020 hard omhoog. De stijging is het hoogste sinds 2007 gedaan. Huurders krijgen de hoogste stijging voor hun kiezen: 5,1 procent. De lastenstijging voor huizenbezitters is iets lager, maar nog steeds fors: 4,3 procent.
Dat blijkt uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook in 2019 stegen de woonlasten relatief sterk. Volgens de onderzoekers stijgen de lasten zo sterk omdat veel gemeenten kampen met tekorten op de begrotingen in het sociale domein en dat compenseren met voornamelijk een hogere onroerendezaakbelasting (ozb). De ozb stijgt met gemiddeld 4 procent. De afvalstoffenheffing stijgt nog harder, met gemiddeld 5,9 procent.
Voor huurders gelden grote verschillen in de stijging of daling van de gemeentelijke woonlasten, die uit afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten een rioolheffing bestaan. Zo zien huurders in Apeldoorn de rekeningen met maar liefst 29,4 procent oplopen, terwijl in Arnhem de lasten met -3,7 procent het sterkst dalen.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860