12-03-2021
Huizenkopers nemen grotere risico’s

Steeds meer huizenkopers laten de ontbindende voorwaarden weg. Makelaars en banken noemen dat een zorgwekkende trend die veroorzaakt wordt door de zeer krappe woningmarkt, waarin weinig aanbod is en geïnteresseerden in een woning snel moeten beslissen.

Op verzoek van NU.nl werd gekeken naar een paar honderd hypotheekaanvragen in de afgelopen maanden. Daarin liet 30 tot 35 procent van de woningzoekenden weten dat ze geen ontbindende voorwaarden hebben afgesproken. Dan gaat het bijvoorbeeld om de voorbehoud van financiering of de voorbehoud van een bouwkundige keuring. Rabobank en ABN AMRO bevestigen deze ontwikkeling.

Woningzoekenden laten de ontbindende voorwaarden weg om de verkoper tevreden te stellen, in de hoop dat ze zo een streepje voor hebben als potentiële koper, aldus een makelaar. Met name in Amsterdam lijkt het veel te gebeuren. “Het lijkt bijna alsof je buiten de boot valt als je het risico niet wil nemen.”

De ontbindende voorwaarden biedt broodnodige bescherming aan een koper. Bijvoorbeeld als bij inspectie na het bod blijkt dat het huis gebreken vertoont, kan de koop ontbonden worden als die voorwaarde is afgesproken. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde is ‘voorbehoud financiering’. Mocht het na tekenen van het koopcontract niet lukken om de hypotheek rond te krijgen, dan moet de koper vaak een boete tot wel 10 procent van de aankoopsom betalen, als de financiering niet als ontbindende voorwaarde is opgenomen.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860