11-10-2019
Kabinet gaat prijsopdrijving woningmarkt door beleggers niet stoppen

Het kabinet gaat beleggers niet weren van de woningmarkt, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ollongren. Dit zegt ze naar aanleiding van een onderzoek van het Kadaster en de UvA waaruit blijkt dat beleggers de prijzen in de woningmarkt opdrijven.
Ollongron noemt maatregelen tegen beleggers “geen toekomstbestendige oplossing”. De onderzoekers concluderen dat beleggers in de onderzochte regio’s Utrecht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Den Haag en Amsterdam minder voor een woning betalen dan starters en doorstromers. In de onderzochte regio’s maken beleggers 20 procent uit van het totale aantal kopers. In heel Nederland gaat het om gemiddeld 15 procent.
De invloed van particuliere investeerders op prijzen in de regio’s is te merken als minimaal 10 procent van de woningen door beleggers wordt gekocht. In dat geval zijn woningprijzen zo’n 3 procent hoger dan in buurten waar geen investeerders actief zijn. Bij hogere percentages wordt dit prijseffect groter. Waar 25 procent door particuliere beleggers wordt gekocht, zijn woningen zo’n 11 procent duurder. Minister Ollongren zegt dat beleggers nodig zijn voor een gezonde woningmarkt. “Zij zorgen voor kapitaal om nieuwbouwwoningen te bouwen en hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een belangrijke ontwikkeling in het middenhuursegment.”


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860