06-02-2020
Vergoeding makelaars loopt sterk uiteen

De vergoeding die een makelaar rekent voor de bemiddeling bij de verkoop van woning, bedraagt gemiddeld 1,38 procent van de verkoopprijs. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) na vergelijking van makelaarsoffertes. Wel loopt de vergoeding sterk uiteen.

De hoogste courtage die VEH in het onderzoek tegenkwam was 2,12 procent van de verkoopprijs, de laagste 0,5 procent. Bij ongeveer een kwart van de offertes is sprake van een vaste vergoeding. Die liep uiteen 1.500 tot 7.000 euro voor de verkoop van een woning.
De vergoeding of courtage die een makelaar aan zijn klant berekent is gemiddeld 1,38 procent van de verkoopprijs. Bij een verkoopprijs van 350.000 euro betaalt de verkoper dan 4.800 euro. Omdat de tarieven vrij zijn, concurreren makelaars op dat punt met elkaar en is de hoogte van de courtage bespreekbaar. Het komt ook voor dat een makelaar een bonuscourtage voorstelt indien de woning meer opbrengt dan vooraf werd ingeschat. Bonusafspraken van 10 procent van de extra opbrengst komen regelmatig voor, vaak in combinatie met een relatief lage en daardoor aantrekkelijk lijkende basiscourtage. Hierdoor kan de rekening hoog oplopen. VEH geeft als voorbeeld: als de uiteindelijke koper na een proces van bieden en overbieden met andere kopers 30.000 euro bovenop de geschatte verkoopopbrengst van 320.000 wil betalen, moet de verkoper daarvan 3.000 euro aan bonus aan de makelaar afdragen. Dat bedrag komt bovenop de basiscourtage van 3.200 euro (in dit voorbeeld 1 procent van de eerder geschatte prijs). De uiteindelijke makelaarsrekening stijgt hierdoor tot 6.200 euro, en dat is ruim 1,9 procent van de verkoopprijs. Bij een reguliere courtage van 1,38 procent zou de rekening 4.830 euro bedragen. Vereniging Eigen Huis adviseert consumenten daarom om kritisch te zijn op dergelijke bonusafspraken en ze bij voorkeur links te laten liggen. De vereniging vindt ze niet passen in een oververhitte woningmarkt, waar de meeste te koop staande huizen bijna moeiteloos worden verkocht en prijzen steeds verder oplopen. Verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt kan iedereen opvragen bij het Kadaster en geven houvast bij het inschatten van een realistische opbrengst van de eigen woning.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860