05-11-2021
Amsterdam wil woningmarkt beschermen tegen beleggers

Het Amsterdamse stadsbestuur wil dat mensen die in de stad een huis met een WOZ-waarde tot 512.000 euro kopen, verplicht worden zelf in dat huis te gaan wonen. Zo moet voorkomen worden dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.

Door de grens te leggen bij 512.000 euro wordt 60 procent van de koophuizen in Amsterdam beschermd tegen opkoop, stelt de wethouder van wonen. Hij noemt het onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren.
De zelfwoonplicht zou gelden tot vier jaar na aankoop. Daarna mag de woning worden verhuurd. Op de regeling zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel, mogen worden verhuurd.
In Amsterdam is op dit moment 30 procent van de woningen in handen van particuliere beleggers. Alle grote steden zijn bezig met plannen voor een opkoopbescherming. Daardoor wordt het in bepaalde wijken verboden voor beleggers om goedkope en middeldure woningen op te kopen.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860