03-12-2021
Gemeenten mogen eigen inwoners voorrang geven bij koophuizen

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten om tegemoet te komen aan een wens van de gemeenten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen in de prijsklasse tot 355.000 euro, wat volgend jaar de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is. Door de schaarste aan koopwoningen in deze goedkopere categorie lopen vooral starters en eenverdieners zo’n huis mis, doordat de woningen te duur zijn. “Het is belangrijk dat er ook plek komt en blijft voor de mensen die een binding hebben met de gemeente; de leraren, de verpleegkundigen, de politieagent”, aldus de minister. Volgens haar kunnen gemeenten een ‘beperkt aantal’ woningen binnenkort op deze manier toebedelen. De wetswijziging is opgesteld in overleg met de gemeenten.
Voor huurhuizen geldt nu al dat gemeenten ze mogen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. Daar zit wel een beperking op van 25 procent van de woningen, maar dat wordt opgeschroefd naar 30 procent.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860