03-06-2020
Extra kosten voor normale voorzieningen bij nieuwbouwhuis

Kopers van een nieuwbouwwoning moeten vaak bijbetalen om een huis te krijgen dat voldoet aan de standaard van 2020. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) worden normale voorzieningen als extra opties verkocht, waarvoor de koper moet bijbetalen.
Als er niet wordt bijbetaald, krijgen de kopers bij een oplevering een achterhaalde basiswoning. Normale internetvoorzieningen, voldoende stopcontacten en iets meer dan het minimumaantal zonnepanelen zijn nog steeds dure extra’s. VEH pleit ervoor dat deze gebruikelijke voorzieningen standaard worden.
Om een nieuwe woning naar de huidige woonstandaard te maken, moet vaak flink extra betaald worden voor zogeheten meerwerk. De vereniging analyseerde bijna 100 prijslijsten voor meerwerkopties en vroegen kopers naar hun ervaringen. Die hebben vaak het gevoel dat ze de hoofdprijs betalen voor volstrekt normale voorzieningen.
Een internetkabel door een loze leiding trekken kost gemiddeld 155 euro, terwijl de 100 meter kabel niet meer dan 50 euro kost. Het verplaatsen van een stopcontact kost bij de een 35 euro, terwijl een ander er 125 euro voor rekent. Voor een dakraam telt de ene bouwer 1.450 euro bij de rekening op, terwijl precies hetzelfde raam bij een andere bouwer voor 722 euro op de prijslijst staat. Zelfs aan een eenvoudige buitenkraan hangen prijskaartjes van 180 tot 845 euro.
VEH: “Als je een nieuwe auto koopt zitten alle snufjes van nu daar al op. Maar koop je een nieuwbouwwoning, dan krijg je vaak een achterhaalde basisuitvoering. Bouwers zouden hun huizen standaard moeten voorzien van internetvoorzieningen, meer stopcontacten dan twintig jaar geleden en iets meer dan het vereiste minimumaantal zonnepanelen. Dat zal de ergerniswekkend hoge kosten van zogeheten meerwerk drukken.”


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860