02-07-2019
DNB-president vindt dat woningbezit afgeremd moet worden

Europese overheden zouden eigenwoningbezit minder aantrekkelijk moeten maken. De totale schuldenlast aan hypotheekleningen kan namelijk een gevaar vormen voor de economische stabiliteit.

Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens een speech in Litouwen. “De huidige belastingsystemen verkiezen hogere schulden of investeringen in huizen boven andere investeringen”, aldus Knot. “De impact van de volatiele huizenmarkt op de financiële en macro-economische stabiliteit is daardoor behoorlijk.” Overheden zouden woningbezit neutraal moeten benaderen, in plaats van het te stimuleren, zegt Knot.

Knot spreekt zich geregeld uit tegen de hypotheekrenteaftrek en de zogeheten loan-to-value (LTV) limiet, het maximale percentage van de waarde van een huis dat geleend mag worden. Knot wil dat die limiet, die nu op 100 procent staat, nog verder omlaag gaat, zodat mensen die een woning willen kopen, meer eigen geld moeten investeren. In de meeste landen ligt de LTV-limiet al ver onder de 100 procent.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860