02-06-2020
Hypotheekgekte weer wat afgevlakt

In mei brak de hypotheekmarkt opnieuw alle records. Toch is de enorme drukte zoals in maart en april voorbij. Dat meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Via dit netwerk wordt ruim 80 procent van alle hypotheekoffertes in Nederland geregistreerd.
Sinds augustus 2019 is de trend ingezet waarbij iedere maand het record van de maand ervoor wordt verbroken. In mei kwam het totaal op rond de 43.000 hypotheekaanvragen, wat 26 procent hoger is dan het maandgemiddelde van de afgelopen jaren. Dat is een forse groei, maar niet zo fors als in maart en april, toen het aantal hypotheekaanvragen ruim 85 procent hoger lag dan normaal. Volgens HDN lijkt de markt te stabiliseren naar het niveau van de maanden voor de coronacrisis.
De rente ging iets omhoog tijdens de eerste periode van de lockdown in Nederland, waardoor het aantal oversluiters snel steeg. In mei is dit effect afgenomen, en daalt het aandeel oversluiters op het totaal van verschillende soorten hypotheekaanvragers.
Ook is het aandeel gepensioneerden gedaald, net als de groep mensen die een nieuwbouwhuis koopt en een bestaand huis verkoopt. Wel is in mei weer een procentuele stijging te zien bij onder anderen starters en doorstromers.


terug naar het overzicht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, mail dan naar info@skylinehypotheken.nl of bel naar 0180-712 860